Samen met tien andere musea lanceerde Museum Catharijneconvent het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert. Eén van deze partners is Stichting Oude Groninger Kerken. Het doel van het project is het stimuleren van de sociale dialoog en het wederzijds begrip tussen mensen. Samen met Stichting Oude Groninger Kerken en architectenbureau MX13 maakten wij deel uit van het projectteam. Paul&Albert was verantwoordelijk voor het concept, het ontwerp en de productie van de verbeeldingen van de feestdagen.

Gevestigd in een middeleeuwse kerk
Er staat een indrukwekkende middeleeuwse kerk in het dorp Garmerwolde. Oorspronkelijk een rooms-katholieke kruiskerk uit de 13e eeuw, met een bijzonder kenmerk: een vrijstaande toren met zadeldak. In deze toren is het project gehuisvest. Architectenbureau MX13 ontwierp een uniek ‘Escheriaans’ trappenhuis in deze toren. Het resultaat is een fascinerende mix van historische en hedendaagse architectuur.

Een uniek project
In het trappenhuis van de toren vinden bezoekers acht verbeeldingen van religieuze feestdagen, zowel islamitische als christelijke. Van onder naar boven zijn dit Kerstmis, Pasen, Laylat al-Qadr (De Nacht van het Besluit) en Hemelvaart. Na Hemelvaart worden bezoekers begroet door een prachtig uitzicht vanuit de top van de toren. Hierna dalen ze de toren af langs Ramadan, Eid al-Fitr (Festival van het verbreken van het vasten), Eid al-Adha (Offerfeest) en Pinksteren.

Met deze verbeeldingen willen we bezoekers stimuleren om meer over de feestdagen te weten te komen. Ze tonen de vele symbolen die verband houden met de verschillende feestdagen. Het is naast leerzaam ook visueel zeer aantrekkelijk. Een combinatie van vakmanschap, techniek, vaardigheid en doorzettingsvermogen was nodig om onze ideeën werkelijkheid te maken. Een uniek project van begin tot eind – van Kerst tot Pinksteren.

Opdrachtgever: Stichting Oude Groninger Kerken
Concept, design: Paul&Albert 
Productie: OpMaat3D, deFine and Studio Bijt.

Awards: Winnaar European Heritage Award / Europa Nostra Award